Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 539 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Słoń afrykański

środa, 18 kwietnia 2007 19:36
Skocz do komentarzy

Słoń afrykański (Loxodonta africana) - ssak z rodziny słoniowatych, największy ze współcześnie żyjących gatunków ssaków lądowych. Wcześniej uznawany jako jeden gatunek wraz z afrykańskim słoniem leśnym (Loxodonta cyclotis). Zwierzę stadne, zamieszkuje afrykańską sawannę, lasy i stepy od południowych krańców Sahary po Namibię, północną Botswanę i północną część Afryki. W starożytności wykorzystywane jako zwierzęta bojowe.

Wygląd:

Wymiary dorosłego osobnika

  • Długość tułowia z głową i trąbą: 6-7,5 m
  • Długość ogona:1-1,3 m
  • Wysokość w kłębie: 3-3,5 m (zanotowany rekord wynosi 4,2 m)
  • Masa ciała: samce 7-10 ton, samice ok. 4 tony (rekord 12,27 tony)
  • Długość prącia w czasie erekcji: ok. 1,5-1,75 m
  • Prędkość: chód 6 km/h, w biegu do 40 km/h
Porównanie słonia afrykańskiego (z lewej) i indyjskiego (azjatyckiego, z prawej)
Porównanie słonia afrykańskiego (z lewej) i indyjskiego (azjatyckiego, z prawej)

Cechy charakterystyczne

Słoń afrykański jest większy od swego krewniaka, słonia indyjskiego (azjatyckiego), ma również większe uszy (do 1,5 m długości). Kolejną cechą odróżniającą słonia afrykańskiego od indyjskiego gatunku są znacznie większe i szersze uszy. Linia grzbietu wklęsła, trąba zakończona dwoma palczastymi wyrostkami. Ciosy (czyli siekacze) występują u obu płci, u samców dochodzą do 20 kg, choć obserwuje się obecnie tendencję spadkową, której przyczyną jest nadmierny, kłusowniczy odstrzał zwierząt z dużymi ciosami. Skóra pomarszczona, owłosienie szczątkowe.

Młode słonie są szarawoczarne, z wiekiem ich barwa zmienia się na różowawą. Ich skóra pokryta jest rzadkimi grubymi włosami, a koniec ogona spłaszczony.

Zakończenie trąby słonia afrykańskiego
Zakończenie trąby słonia afrykańskiego

Tryb życia

Struktura organizacji społecznej słoni należy do najbardziej skomplikowanych wśród wszystkich zwierząt. Cechuje je głęboka więź pomiędzy samicami, matriarchat oraz trwałość związków. Stada słoni składają się z 10-20 samic z młodymi prowadzonymi przez samicę alfa, zwykle najstarszą, największą i najsilniejszą. Przypuszczalnie są to stada dwu- i trzypokoleniowe, o więzach szacowanych na 50 lat. W takich stadach rodzinnych zaobserwowano daleko posunięte formy współpracy pomiędzy samicami w zakresie wychowywania młodych. Młode, bez względu na płeć, mogą ssać każdą karmiącą matkę w grupie.

Charakterystyczne jest zachowanie stada w przypadku nagłej śmierci przewodzącej samicy. Stado wpada w panikę tracąc zdolność zarówno do obrony, jak ucieczki, co bywa wykorzystywane przez kłusowników.

Grupy rodzinne nie wykazują cech terytorialnych w kontaktach z innymi grupami z sąsiedztwa. 13-letnie samce są odganiane od stada i wędrują samotnie lub łączą się w luźne grupy samców..

Opisano wiele przykładów altruizmu wśród słoni, pomocy rannym, osłabionym lub chorym osobnikom, stanowcze postawy samicy alfa wobec grożącego stadu niebezpieczeństwa oraz współdziałania członków grupy w czasie obrony stada.

Pożywienie

Słonie jedzą rośliny, głównie trawy, gałęzie drzew, korę i krzaki. Czasami nawiedzają obozowiska turystów i uprawy rolników. Dzienne zapotrzebowanie pokarmowe u większych osobników przekracza 200 kg. Zapotrzebowanie na wodę sięga 190 l w ciągu dnia.

Rozród

Dojrzałość płciową osiągają słonie w wieku 14 - 15 lat. Okres godowy trwa cały rok. Po ciąży trwającej 20-22 miesiące rodzi się przeważnie 1 młode, rzadko 2. Słoń rozmnaża się co 2,5-9 lat.

Podgatunki

Wyróżnia się trzy podgatunki słonia afrykańskiego: słoń afrykański stepowy (Loxodonta africana oxyotis), słoń afrykański sawannowy (Loxodonta africana africana), słoń afrykański leśny (Loxodonta africana cyclotis). Wg niektórych systematyków słoń leśny stanowi odrębny gatunek, co zdają się potwierdzać najnowsze badania genetyczne tych zwierząt.

Poziom zagrożenia

Największym zagrożeniem dla słoni jest człowiek. Słonie są zagrożone w wyniku niszczenia środowiska i kłusownictwa. Zabijanie dla kości słoniowej, skór i mięsa, nierzadko dla sportu doprowadziło do spadku populacji słoni z kilku milionów do 700 tys. osobników w 1989. Obecnie słoń afrykański jest chroniony przepisami Konwencji Waszyngtońskiej (CITES). W październiku 1989 roku został wprowadzony zakaz wszelkiego handlu kością słoniową, złagodzony w czerwcu 1997.

Inne informacje

Młode słonie afrykańskie w warszawskim ZOO
Młode słonie afrykańskie w warszawskim ZOO

Słonie afrykańskie są uważane za zwierzęta obdarzone wysoką inteligencją. Mózg słonia waży ok. 6000 g (czterokrotnie więcej niż mózg człowieka).

Przeciętna długość życia słonia wynosi około 65-70 lat w stanie dzikim i do 80 lat w niewoli. Notowano przypadki słoni osiągających ponad 80 lat.

Najstarsze skamieliny słoni afrykańskich pochodzą ze środkowego pliocenu.

Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


środa, 30 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  5 303  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Archiwum

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 5303

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl